Diskuzní fórum

Seznam okruhů

Bipolárni porucha

Vložit příspěvek

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Diskutujte

Počet příspěnků: 7   Naposledy vloženo: 19:22 16.3.2018

A.R. 21:34 15.3.2018 odpověď
Otázka do větru
Dobrý večer. Nejsem si jistá, zda píšu svůj dotaz do správné záložky, neboť nejsem (zatím) psychiatrický pacient (tedy nemám stanovenou žádnou dg.). Ráda bych věděla, zda se BIP může projevovat zcela "nenásilně" prostým střídáním větších či menších extrémů v myšlení a v náladě, aniž by docházelo k projevům navenek (neřídím nahá provoz na pražských křižovatkách, nejsem k lidem ani zvířatům agresivní, mám naštěstí spíše "tvůrčí" sklony...), pouze si uvědomuji jakousi propastnou odlišnost od svých vrstevníků. V minulosti jsem prodělala velmi vážné, zánětlivé onemocnění mozku s řadou následných komplikací (částečné ochrnutí, únavový sy atd.). Mám sice pocit, že navzdory své "pomalosti a možná i lenosti" zvládnu tak nějak skoro všechno, co nejnutněji potřebuju, ale to je daleko tomu, co bych chtěla, tedy jsem se sebou permanentně nespokojená. Taky mám bytostnou nechuť a nedůvěru k chemickým preparátům všeho druhu, tedy nejsem na cestě na nejbližší psychiatrii... A moje otázka? Myslíte, že by to zasloužilo případnou vivisekci, nebo Vám to přijde "normální"?
MUDr. Tereza Petrásková 13:06 16.3.2018 odpověď
Re:Otázka do větru
Dobrý den,

Bipolární afektivní porucha (BAP) se projevuje jako střídání depresivních a hypo/manických epizod diagnostikovaných podle kritérií MKN 10. Nálada musí být abnormální pro daného jednice, změny nálady musí být zřetelné, nemusí to být ale „násilná“ forma. Nicméně příznaky jsou vidět a jsou popsatelné. „Mírnější“ formou pak může být cyklotymie, kde se také střídá deprese a mánie, ale příznaky nedosahují takové míry.
Pokud se jedná o střídání nálada v rámci dne nebo ze zde na den, nejedná se o BAP, ale spíše to může být na vrub osobnostní charakteristiky.
To, že jste prodělala v minulosti závažné zánětlivé onemocnění mozku může změny nálady také ovlivnit.
Pokud chce vědět přesněji o Vašem stavu, je nutné zajít k ambulantnímu psychiatrovi nebo psychologovi na vyšetření, což nemusí být nutně spojeno s nasazením léků, pokud nebudete chtít. Ale alespoň budete vědět oč jde a bude se sama moci rozhodnout, jak dále.

Hezký den
Tereza Petrásková
A. 19:22 16.3.2018 odpověď
Re:Re:Otázka do větru
Děkuji za odpověď. Myslím si, že bych mohla mít (asi mám) cyklotymii s celkem výraznou depresí... Určitě si za to nějak můžu, jen nevím jak a čím...
Květa 23 17:25 15.11.2013 odpověď
Jak se to pozná
Dá se nějak laicky poznat, zda jde o tuto poruchu v mírnější fázi nebo jen o náladovost či jiné "normální" chování, které se dá jen odnaučit. Mám změny nálad atd atd, ale ne asi zase v tak obrovském měřítku, tak nevím, jestli s tím mám něco dělat a budu úspěšná jen svou vůlí anebo jestli pomůže jen odborník a léky.
Jakub Šimek 21:21 21.11.2013 odpověď
Re:Jak se to pozná
Dobrý den, u diagnozy BAP je kromě samotné symptomatiky nutné posoudit i jejich hloubku, určitě se nedá říct, že kdy má někdo špatnou náladu je to hned deprese a když je naopak člověk plný energie není to hned hypomanie nebo manie. Kriteria by asi měl posoudit psychiatr nebo klinický psycholog, pokud máte pochybnosti, jistě je na místě vyšetření.
S pozdravem
MUDr Jakub Šimek

Jindrich 10:36 10.5.2014 odpověď
STORY
ted je mi 28let a s depresama valcim od 19cti. Kdyz mi bylo 21 tak jsem, abych se nezabil, odejel na 16dni autem do Italie, spal na zadnim sedadle auta a koupal se v moři, byl jsem nezvestnej a hledal me interpol. Pak deprese odesla a ja se vratil domu,prisla prvni zkusenost s psychiatrem a antidepresivama. Bylo me dobre a odcestoval jsem na dva roky do USA, tam jsem zil s holkou z cech bez antdepresiv a darilo se mi skvele. Letos to jsou tri roky co jsem zpet z USA a loni v prosinci jsem skocil z 15-20metru velke budovy a prezil pokus o sebevrazdu, stal se asi zazrak, protoze nemam ani trvale nasledky a vnimam to ze tady mam jeste nejaky ukol na tom svete. Dva pul mesice jsem byl ve vojenske nemocnici a pak tri tydny v bohnicich kde mi klasifikovali BAP,byly dny kdy jsem klasicky nemohl ani vstat z postele a fungovat. Nyni se mi to strida po tydnech, ty dobre stavy trvaji dele, nejsou to manie, spis normalni stav. Deprese jsou klasicke priznaky, ale uz nemam sebevrazedne sklony, uz chci o zivot bojovat a dari se mi to. Muj zivot za poslednich pet let je neuveritelny a to ani nejde takto popsat, kdo nezazil nepochopi. A to je ta nesnesitelna tezkost lidskeho byti...ahoj všem
MUDr Jakub Šimek 13:02 18.6.2014 odpověď
Re:STORY
Jindřichu, díky za Váš příběh